SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

białka serwatkowe

  • Szukasz sposobu na jak najbardziej efektywne spalanie tkanki tłuszczowej? Zwiększenie spożycia białka może być rozwiązaniem, którego szukasz. Przeczytaj, w jaki sposób większa podaż białka w diecie przyczyni się do lepszego spalania tłuszczu. Poprawa utleniania tłuszczu Osoby z nadwagą zazwyczaj cierpią na upośledzone utlenianie tłuszczu po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3751 Data: 2019-09-23 16:10:47
  • [...] co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 tygodniach spadło o 11%, ale tylko w grupie WPI (glukoza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1962 Data: 2021-03-05 13:52:23
  • Budowanie masy mięśniowej - fakty i mity!

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] w świadomości wielu osób. W kulturystyce więcej prawie nigdy nie znaczy lepiej. Możesz zastosować dietę wysokowęglowodanową (50% węglowodanów, 25-30% tłuszczów, 20-25% białka), ale to wcale nie znaczy, że nieskuteczna okaże się dieta np. 30% węglowodanów, 40-50% tłuszczów, 20-25% białka. Dla modelowego 70 kg mężczyzny, mającego 20 lat i 185 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3556 Data: 2022-07-20 06:22:06
  • Zanim przejdziemy do tytułowego zagadnienia, warto przypomnieć, że w Internecie jest wiele osób, które zrobią wszystko, aby zaistnieć. Często podają one nieprawdziwe informacje, wprowadzają w błąd, sugerują, że określone rezultaty uzyskały w sposób naturalny. Równie często zdarza się, że filmy i zdjęcia są cyfrowo poprawiane, co pozwala znacząco [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1060 Data: 2023-01-04 06:59:25
  • Najgłupsze mity dietetyczne, w które wierzymy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest naprawdę.  Niemniej jednak mamy zupełnie inny powód, by unikać białka sojowego. Badania pokazują, że soja jest praktycznie bezużyteczna w stymulowaniu syntezy białek mięśniowych. Badacze podali 30 osobom 0 gramów białka - wodę, 20 gramów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13802 Data: 2018-05-01 09:44:42
  • [...] Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „co jest lepsze?”, gdyż zastosowania tych produktów są całkowicie odmienne. Badanie naukowe Naukowcy sprawdzali, jak poszczególne rodzaje białka oddziałują na syntezę białek mięśniowych. Sugeruje się, że różnice w kinetyce trawienia i wchłaniania białka pokarmowego, jego składzie aminokwasowym lub oba te [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2722 Data: 2021-09-13 12:08:21
  • Bardzo często młodzi adepci kulturystyki otrzymują błyskotliwe porady dotyczące treningu siłowego, diety czy suplementacji. Oto kilka najlepszych z nich. Z oczywistych względów nie podaję żadnych danych, które mogłoby zidentyfikować osoby. Inwencja trenujących nie ma granic, dlatego z pewnością znasz ludzi, którzy głoszą podobne poglądy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6251 Data: 2019-07-04 19:22:58
  • [...] to, że może warto swój wzrok skierować najpierw na odżywkę pochodzącą z jaja. Jednak to zalecenie dotyczy głównie młodzieńców, którzy zauważają większą ilość problemów skórnych po spożyciu mleka. A jeśli wybierasz białka roślinne, to w tym wieku najkorzystniejsze wydają się mieszanki różnych źródeł białka z przewagą białek pochodzących z grochu. 

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4663 Data: 2021-06-23 16:28:27
  • [...] mięśni. Na jakie aspekty należy zwrócić szczególną uwagę? Białko Przeczytaj także: Farmakolog Sławomir Ambroziak - Białko w starszym wieku. Zagrożenia i korzyści stosowania białka Uważni Czytelnicy moich artykułów zdają sobie doskonale sprawę z tego, że taka sama porcja białka będzie wywierała znacząco różny wpływ na osobę młodą w zestawieniu do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3750 Data: 2021-09-09 17:01:13
  • [...] utracie masy mięśniowej w trakcie redukcji, jednak nieprawdą jest, iż wywołuje złowrogie skutki metaboliczne. Tak, u otyłych kobiet po menopauzie być może większa podaż białka będzie miała wpływ na glikemię. Ale na pewno różnica nie będzie istotna przy podaży 0.8 g na kg masy ciała w jednej grupie i 1.2 na kg masy ciała w drugiej. To po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3740 Data: 2019-01-13 13:18:26
  • [...] (jesz mniej, niż powinieneś). Obserwuj zmiany w lustrze oraz spadek masy ciała. Proces może przyspieszyć kofeina (3-5 mg na kg masy ciała), białko serwatkowe np. koncentrat białka serwatkowego (np. 3 dodatkowe porcje po 40 g proszku, uwzględnione w diecie) i zielona herbata (odpowiednik 400-500 mg EGCG dziennie, przeważnie suplementy mają 50% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2843 Data: 2022-03-18 08:56:22
  • Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety.   Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1247 Data: 2023-06-07 15:41:34
  • Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20151 Data: 2017-07-04 09:34:36
  • Nietolerancja laktozy - mleko a odżywki białkowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 632 Data: 2023-10-22 10:10:40
  • Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1793 Data: 2020-10-23 11:46:46
  • [...] źródłem było 70 gotowanych białek z jaj... codziennie! Z jego wypowiedzi wynika, że zjadał 10 białek co 1,5- 2 godziny. Zhang Nu powiedział, że absorpcja i wykorzystanie białka w jajach jest bardzo wysokie, a trawienie jest szybkie. Co robił z żółtkami? Wyrzucał, ze względu na zawartość tłuszczu, przez co łatwo mógłby przekroczyć liczbę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20824 Data: 2018-04-18 23:09:22
  • [...] znaczną rolę w tym, co kupimy, często sugerując się nią, nie do końca wybieramy produkt najlepszy jakościowo lub odpowiedni dla naszego organizmu. Co więc z inną frakcją białka zwierzęcego, mianowicie białkiem wołowym? Wydawać by się mogło, że wołowina jest najlepszym źródłem białka. Niestety niekoniecznie pod podstacią białka wołowego. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5243 Data: 2017-07-19 09:40:03
  • Jestem przekonany, że po okresie zimowego zastoju, zdecydowana większość z nas chcąc latem na plażę prezentować wspaniałą sylwetkę, będzie zmuszona zredukować tkankę tłuszczową. Jak do tego podejść?  Jaką systematykę warto zachować i o czym pamiętać? Postaraj się utrzymać schemat 3 lub 4 posiłki i nie podjadaj pomiędzy nimi. Warto wykluczyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2528 Data: 2021-04-09 18:31:37
  • [...] się tym, że nikt nie zarzuci nam nietrenowania dolnych partii mięśniowych. Poza tym sam wygląd naszego ciała będzie dużo bardziej masywny i kompletny. Co do samej ilości białka, ważne jest również timing jego spożycia, gdzie newralgiczny okres występuje w okresie potreningowym. Warto wykorzystać wtedy odżywkę białkową, która będzie posiadała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10507 Data: 2018-03-12 09:16:30
  • [...] wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma wpływ na termogenezę, a efekt jest powiązany z dawką białka 50 g WPC będzie oddziaływać silniej niż 30 g. Białko serwatkowe działa nieco silniej w porównaniu do kazeiny micelarnej (białka o dość wolnej kinetyce, które zapewnia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3214 Data: 2020-04-05 10:44:53